Tuesday, September 29, 2009

SATU HARI SEBELUM RAYA.....

sowi coz lama tak menghapdate kat blog ni...
almaklumlah kebzan melanda... huhu...
hmmm nak citer gak kat sini tentang persiapan sebelum raya....
bila raya confirmlah menu yg wajib adalah ketupat, lemang, rendang @ memacam lagi...
tahun ni aku dah meng"advance'kan diri utk mempelbagaikan jenis reka bentuk ketupat.. huhu
coz ketupat adalah menu wajib family aku.. tak sah raya tanpa ketupat..
tahun ni keseronokan berlipat kali ganda... sebabnya semua adik beradik aku balik beraya..
bertambah meriah sebb 2 hero akak aku tu dah semakin besar...so semakin nakal n keletah.. letih melayan teletah diaorg la..
ok kembali citer sal ketupat...nak tau aper jenis2 ketupat yg ade.. huhu
JOm TINJAU.... .... ok ni nama nya ketupat burung....ada nmpk gaya burung tak.. huhu aku berjaya menganyam ketupat ni tanpa bantuan sesiapa....hoyyyyyyyreeeeeeyyyy aku suka.. bertambah 1 lagi ilmu aku....

...ketupat bawang.. ni memang aku dah expert... setiap tahun aku anyam ketupat ni......ni pulak ketupat duduk... ketupat ni kakak aku yg anyam... aku tolong posing kan je... hehe ...yg ni aku gak yg anyam... nama nya ketupat sintok... ...yang ni pulak ketupat satay... senang je buat ni... ...yang ni pulak hati aku berlonjak riang bila siap... huraaaayyy ketupat bantal by my hand......ni lak ketupat jantung, product by my bro in law......ni pulak lepat pulut beras.. menu wajib my loving father...klu tak de lepat ni muncung bapak aku panjang cam donuld duck.. huhu ampun abah.....aku with product raya.. haha....

sekian cerita satu hari sebelum raya..

nota celah jari.. : @!%^@$!@!& adusss byk nya benda nk story masa rasa...masa lak amatla terhad...bz keje n asingment berlipat ganda...

6 comments:

azalea said...

cu n aku baca comment ko tapi aku terdelete... i'm soooraaayyyy
bogat....ko leh la beraya umah aku makan lepat special bapak aku..

bogat said...

ahaha...ingat gak ko ek apo yg eden taip td.....mmg pebret eden tu......ado sekali mak eden tak buat.....alahai omak.....mcm x sempurna je menu raya...pastu...mak eden tak lupo dah....ooowhh omak...eden syg omak..

azalea said...

hurmmm tapi kitaorg yg lain2 tak makan sangat pulut... bapak aku n adik beradik dia suka.. klu tak buat nnti ramai tertanya2

Naza said...

Slm. Boleh tak tunjukkan cara2 nk menganyam ketupat-ketupat yang awak tau. Saya dah terlupa buat satu ketupat nih ketupat bantal. Harap-harap azalea boleh record & upload cara-cara membuatnya. Boleh mengekalkan tradisi menganyam yg saya rasa semakin pudar.

Azalina M.Salleh said...

naza : boleh tu boleh tapi masalahnya masa sy tgh menganyam tak de sape nk tolong rekordkan...hehe tape setakat ajar boleh jer anytime boleh..nnti klu ade masa sy try minta tolong sesapa recordkan k.. :)

Azlika Event Management said...

Salam.. nak tanya kak.. macam mana nak wat ketupat bantal? saya nak sangat belajar wat ketupat bantal... bleh email kan cara-caranya atau post video ke email saya? terima kasih kak.. jasa mu dikenang..