Wednesday, August 5, 2009

i got new 50...

aku rasa semua org dah tau kot.. sekarang RM50 yg dikeluarkan adalah design baru... maybe lebih mempunyai ciri2 keselamatan yg lebih terperinci n selamat dari lanun2 duplicate.. hahaha...
hehehe semlm aku baru dapat duit nie.. hehehe nk expose sikit la..
Ciri2 Keselamatan :
1. Potret Tanda Bayang : imej samar2 poteret yang di-pertuan Agung Pertama Samar2 blh dilihat pada petak kosong sebelah kiri Wang kertas blh dilihat jika diperhatikan pada cahaya.
2. Benang Keselamatan : B.K ini ditenun di permukaan Sebelah belakang wang Kertas.. Apabila diperhatikan pada cahaya, benang ini kelihatan seperti satu garis lurus kehitaman dgn teks n no. yg berkenaan tercetak berulang kali.
3. Ciri2 LEAD : utk wang kertas RM50 dan RM100, terdpt jalur hologram yg berkilau pd sebelah kanan wang kertas tersebut. Jalur ini mengandungi :
i. Imej yg sama tercetak pd sblh kanan Potret Yang Di-pertuan Agong Pertama.
ii. Imej Denominasi (contohnya RM5)
iii. Imej huruf BNM
4. Ciri-Ciri PEAK : ciri2 PEAK terdapat di bahagian tengah wang kertas. Dari sudut berlainan, angka denominasi boleh dilihat di pertengahan kotak.

5. Tanda Pandang Telus : Imej bunga raya di bhgn atas n bawah wang kertas adlh serupa di kedua2 belah permukaan wang kertas.

6. Cetakan INtAGlio : Potret Yang di-Pertuan Agong pertama, nombor denominasi & perkataan BNM di cetak dgn beberapa lapis dakwat halus utk menghasilkan kesan timbul...

Sekian Sumber dari : www.bankinginfo.com.my.

nota celah jari : jangan salahkan aku klu aku jadi model RM50.. kahkahkah...

No comments: